Een goede mondgezondheid en de invloed van stress

08-05-2024

Langdurige stress kan verschillende mond gerelateerde problemen veroorzaken vanwege de fysieke en psychologische impact die stress heeft op het lichaam. 

Op welke manieren kan stress tot mond gerelateerde problemen leiden?

Tandenknarsen (bruxisme): Onder langdurige stress kunnen mensen onbewust hun tanden op elkaar klemmen of ze over elkaar heen schuren, vooral 's nachts tijdens het slapen. Dit kan leiden tot slijtage van het tandglazuur, gevoelige tanden, pijnlijke kaakspieren en zelfs beschadiging van tanden en kiezen.

Kaakspanning: Stress kan leiden tot verhoogde spierspanning in de kaak en het gezicht. Dit kan zich uiten als pijn, stijfheid en zelfs kramp in de kaakspieren, wat op zijn beurt kan leiden tot gewrichtsstoornissen waarbij het kaakgewricht niet goed functioneert.

Tandvleesaandoeningen: Onder langdurige stress kan het immuunsysteem verzwakt raken, waardoor het moeilijker wordt voor het lichaam om infecties te bestrijden, waaronder bacteriën in de mondholte. Dit kan leiden tot ontstekingen van het tandvlees, zoals gingivitis (een milde vorm van tandvleesontsteking) of parodontitis (een ernstigere vorm waarbij ook botverlies rond de tanden optreedt).

 

Herken je deze klachten bij jezelf of je partner? Wees er op tijd bij! Wij kunnen je helpen er vanaf te komen.